
27 Ocak 2007
Nihayet Otobüse Bindim

25 Ocak 2007
Blogroman Hayalimiz Gerçek Oldu
Farklı yazarların kaleminden çıkan, konusu belirsiz ve her yazarın yeni hikayesini ekleyerek yön verdiği, bir “blogroman”.
Hikayenin her gün nasıl farklı yönlere gittiğini izlemek çok heyecan verici. İnsan kafasında kurguladığı bir devam metni beklerken, bambaşka bir senaryo ile karşılaşıyor.
Farklı kişilerin zihinlerinden türeyen, sınırsız hayal gücü vaat eden “Sanal Dizi” mizi izlemeye bekleriz. Hem öyle belli bir günü ve saati de yok. Ne zaman mevzu bahis blogu açsanız dizi karşınızda. Önceki bölümleri kaçırdım derdi de yok. Yakalamak için kısa bir arşiv turu yeterli.
23 Ocak 2007
Kalem Kırma Sırası Bizde!

Kalem önemli bir icat. Kalem bilgidir, düşüncedir, silahtır. Bazen sevgiliye söylenemeyen sözlerin naif elçisi, bazen cesur bir savaşçı. Fiziksel varlığından çok öte bir şey. Hayatın içine yerleşmiş güçlü bir sembol aslında. Son teknoloji ürünü müthiş klavyeler biliyorum ki, kalem kullanmamıza asla engel oluşturmayacak ama, yine de içimde bir yanım o kalemi de öyle kırıp koymasalardı keşke klavyenin yanına diyor. Sanki pabucu dama atılmış gibi… Belki çok duygusal yaklaştım ama, benim gibi düşünenler elbet olacak.
Farklı noktalara odaklanması gerekirken, aslında tüketicide o ürünü satın almaya yöneltecek bir etki yaratmayacak hatta ters yönde etkileyip, belki de elinden bıraktıracak bir ambalaj tasarımı ile sunulan ürünlerin başarılı olamayacağına inanıyorum. Standart bir kullanıcı elini ürüne götüren şey ürünün giysisi olduğu için ambalaj seçimlerine dikkat etmeyenlerin başarısızlığa uğrayacağı gerçeği sayısız tekrarlarla ispat edilmeye mahkumdur.
17 Ocak 2007
Makarnanın Özgürlük Bağlamında İrdelenmesi

Dünyadaki makarna üreticileri de böyle düşünmüş olmalı ki, adına bir gün düzenlemişler. “Makarna Günü” kutlamaları fikri ilk olarak Roma’da 1995 yılında yapılan ve 40 ülkeden gelen makarna üreticilerinin katıldığı 1. Dünya Makarna Kongresi’nde Türk delegasyonu tarafından önerilmiş. 1997 Mart ayında Amerika’da yapılan ikinci toplantıda 25 Ekim tarihi “Dünya Makarna Günü” olarak kabul ve ilan edilmiş.
10 Ocak 2007
Alternatif Alanlarda FOR MEN Anlayışı

Bazı eşyaların kimin tarafından kullanılacağı gereksinimlerle ortaya çıkmışken, bazılarında estetik unsurlar ön plandadır. Tıraş köpüğü bir ihtiyaçtan dolayı erkeğe özgü nitelik kazanmışken, baston ya da köstekli saat gibi eşyalar genel algı ile erkek kokan son derece maskülen objelerdir. Oysa kadınlar tarafından da kullanılabilir ama kadınlar kullanmayı tercih etmez. Kadınlar ise toka, bone, gibi eşyaları mesela ihtiyaç sebebiyle kullanırken, şal, kolye, küpe vs. objeler zihnimizde doğrudan feminen çağrışımlar yapar. Aslından bunların erkekler tarafından kullanılmasına bir mani olmamasına rağmen, feminen unsurlar olduğu için erkekler tarafından kullanılmaz.
Bir de herkes tarafından kullanılan, herhangi bir çağrışım yapmayan ve bu açıdan nötr kabul edilebilecek unisex eşyalar vardır. Gömlek, gözlük, parfüm, saat, ayakkabı, kemer, eldiven gibi eşyalar unisex eşyalardır mesela. Ancak kendi içlerinde yine de kadın ve erkekler için farklı tasarımlarıyla ayrılmaktadır. Kadın ayakkabısı topukludur mesela farklı olarak. Ama bu kadar keskin ayrımlara başvurmadan da kadın ve erkek eşyalarındaki tasarım farklılıklarını fark edebiliyoruz. Gözlük bu ayrım bakımından çok nötr bir eşya olmasına rağmen kadın ve erkek modelleri farklıdır, keza saat de öyle, kemer de öyle…
Velhasıl, siz istersiniz de biz yapmaz mıyız diyen üreticiler unisex eşyaları bile çeşit çeşit yapmayı başarmışlardır. Günümüzde ise bu çeşitlilik artık farklı kadın-erkek taleplerinden öte, tasarımdaki farklılıklarla sağlanmaktadır. Ama bu konuya şimdi girmeyeyim, zira konudan çıkamamak beni bile korkutuyor…
Bütün bunları neden yazın Aylin derseniz, uzun lafın kısası şu ki, artık sırf erkeklerin kullanması için tasarlanmış mobilyalar da var. Evet evet, sadece erkekler için. Koltuklar, sandalyeler, tabureler vs. “Damat Tween Life” erkeklere yönelik bir yaşam markası olarak sunuluyor. Marka, mobilyaların yanı sıra aydınlatma elemanları, kişisel eşyalar ve aksesuarlar gibi bir erkeğin yaşam senaryosunun içerisinde bulunabilecek her obje için yeni bakış açıları ve tasarım önerileri sunuyor. Tasarımcı Özlem Yalım ve Reha Erdoğan’ın zihninden türeyen bu tasarımlar görülmeye değer. Erkekler için tasarladık diyorlar ama, ne engelimiz var, beğenen herkes kullansın.
İşte bu da, yaratıcılıkta bir uç nokta örneği. Farklı tasarımlardaki yaratıcılığın yanı sıra dahice bir pazarlama fikri yaratmış Orka Grup.
5 Ocak 2007
4 Tekerle Uçanlar


Bu yılbaşı ve bayram tatilinde de eşimle birlikte biraz mesafe aştık. Bayramın ikinci günü yola çıkıp, üçüncü günü döndüğümüz için yollar şaşılacak biçimde boştu. Oldum olası sürat yapmayı ve süratli giden araçların içinde bulunmayı sevdiğim için boş yollar büyük fırsat oldu. Kötü örnek olmak istemem ama, müsait zamanlarda hız yapmak keyif veriyor gerçekten.
İşte bu yolculuk sırasında süratli yol otomobilleri hakkında bir sohbet çevirdik aramızda. Eşimle benim seçtiklerim birbirinden bazen farklılaştı. Sanırım ben biraz konfor yönünü de düşünerek yapıyorum seçimlerimi, hız otomobillerinde konforun önemsiz ayrıntı olduğunu bilmeme rağmen. O ise tamamen güce bakıyor. Döndüğümüzde izlediğimiz, en hızlı yol arabalarını araştıran bir televizyon programın da yardımıyla işte seçtiklerimiz:
MC Laren F1: Hepsinden daha hızlı ve daha aykırı en mükemmel süper araba.
Lamborghini Miura: Ferrari Enzo’ya arabalardan anladığını ve neler yapabileceğini göstermek isteyen Felicio Lamborghini’nin şaheseri, İtalyan harikası otomobil. Aslında traktör üreticisi olan Lamborghini'nin (Brand Box'ta bu konuda yazılmış güzel bir yazı mevcut!) böyle bir inat uğruna yarattığı Miura Ferrari F40’ı dördüncü sıraya geriletmiş.
Mercedes 300 SL: Namı diğer Martı Kanat, ayakkabıları eritecek kadar ısınan alt döşemesine rağmen.