30 Kasım 2011

Madrid Protokolü üye ülkelerinden Bulgaristan’ın başvuru ücretleri yeniden belirlendi. (MADRID/2011/39)

Madrid Anlaşması ve Madrid Protokolü uyarınca, Bulgaristan Patent Ofisi CHF üzerinden yeni başvuru ücretlerini belirledi. Deatylı bilgi için WIPO tarafından 30.11.2011 tarihinde yayınlanan duyuru metnini sunmaktayız.


Madrid Protocol Concerning the International Registration of Marks



Change in the Amounts of the Individual Fee:  Bulgaria

1.         The Government of Bulgaria has notified to the Director General of the World Intellectual Property Organization (WIPO) a declaration modifying the amounts of the individual fee payable with respect to Bulgaria under Article 8(7) of the Madrid Protocol.
2.         In accordance with Rule 35(2)(b) of the Common Regulations under the Madrid Agreement and Protocol, the Director General has, after consultation with the Office of Bulgaria, established the following new amounts, in Swiss francs, of the said individual fee:
ITEMS

Amounts

(in Swiss francs)

Application or Subsequent Designation


  for three classes of goods or services
376
  for each additional class
  25


Where the mark is a collective or certification mark:



  for three classes of goods or services
683
  for each additional class
  62


Renewal


  for three classes of goods or services
185
  for each additional class
  37


Where the mark is a collective or certification mark:



  for three classes of goods or services
369
  for each additional class
  74



3.         This change will take effect on December 28, 2011.  Therefore, these amounts will be payable where Bulgaria 

(a)       is designated in an international application which is received, or is deemed to have been received under Rule 11(1)(c), by the Office of origin on or after that date; or 

(b)       is the subject of a subsequent designation which is received by the Office of the Contracting Party of the holder on or after that date, or is filed direct with the International Bureau of WIPO on or after that date; or 

(c)       has been designated in an international registration which is renewed on or after that date. 


November 30, 2011

5 Kasım 2011

MUTLU BAYRAMLAR


Nefes almak bayramdır mesela; günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...
Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir; sevmeninkini yalnızlık...
Sızlamayan her organ, hele de burun direği bayramdır.
Bayramdır, elden ayaktan düşmemek, zihinden önce bedeni kaybetmemek, kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diyebilmek...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.
Yoğun bakımda sancılı geceyi ya da kangren olmuş bir ilişkiyi bitirmek de öyle...
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek, korktuğunda güvendiğine sarılabilmek, dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır.
Bir sürpriz paketinden çıkan hediye, t atlı bir şekerlemede üstüne serilen battaniye, saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır.
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır. Hiç aldatmamış, aldanmamış olmak bayram...
Yeni eve asılan basma perdeler, alın teriyle kazanılmış ilk rızkın konduğu çerçeveler, yüklü bir borcun son taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır.
Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi, akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi, sevdalı bir elin tende gezmesi, nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır.
Alnı açık yaşlanmak bayramdır; ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram...

''Can Yücel'' 



3 Kasım 2011

Marka Tescilinde 35. Sınıf Uygulamaları ve Uygulama Değişikliği

Türk Patent Enstitüsü tarafından hazırlanan ve 19 Ekim 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 35.sınıf değişikliği ile ilgili tebliğ, “mağazacılık ve satış hizmetleri” yapan işletmelerin özel ürün ve sektör belirtmesine izin vermiştir. Buna göre, bir markayı kullanmadığı ürünler ve sektörler için tescil ettirenlerin elde ettiği tekel hakkı sınırlandırılacak ve gerçek hak sahiplerine markalarını yeniden tescil ettirme fırsatı tanınmış olacaktır. Yapılan mevzuat değişikliği ile kötü niyetli müracaatların engellenmesi amaçlanmaktadır.

35. sınıfta tescilli markası olan hak sahipleri için önemi

·         Eski uygulamada Türk Patent Enstitüsü 35. sınıfta bir markaya aynı veya yanıltıcı derecede benzer markaları kabul etmezken, değişiklik sonrası kabul edip yayınlama ve mevcut “genel tanımlı” tesciller ile “çakışmayacağına” dair değerlendirme kararı almıştır.
·         Yayın esnasında itiraz edilmez ise ilgili aynı veya benzer marka tescile bağlanacak olup, bu durumun mevcut marka sahiplerinin haklarına zarar vermesi olasıdır.

Ne Yapmalı

→ 35. sınıf kapsamında sektör ve/ veya ürün tanımları ekleyerek marka koruma kapsamını kendi faaliyet alanları ile sınırlamak için ek tanımlama/ detaylandırma yapıp yeni bir marka müracaatı gerçekleştirilmeli.
→ 35. sınıfta var olan ve bir markaya yanıltıcı derecede benzer markaları sürekli olarak izlemeli ve tescillerini yayın süresi içinde itiraz ederek engelleme yoluna gidilmeli.

35. sınıfta tescil alamamış sahipler için önemi

·         35. sınıfta faaliyet göstermediği halde “genel tescilli” olan markalar karşısında yeniden bir fırsat doğmuştur. Çünkü artık genel tescilli markalar (gerçekten bu sektör veya ürün ile ilgili ticaret yapmadığı müddetçe) “özel tanımlı” marka müracaatlarına engel olamayacaktır.

Ne Yapmalı

→ Herhangi bir işletmenin “gerçek haklarına tecavüz etmeden” 35. sınıf kapsamında sektör ve/veya ürün tanımları yeni bir marka müracaatı gerçekleştirilmeli.


35. sınıf kapsamında yer alan “Müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için çeşitli malların bir araya getirilmesi hizmetleri” tanımı yeni uygulama değişiklikleri kapsamında artık “çeşitli mallar” yerine özel ürün(ler) ve/veya sektör (ler)belirtmek mümkün kılınmış olup, etkin koruma için önerilmektedir.

Daha önce 35. sınıfta ret olmuş markalar yeniden tescil şansını elde etmiştir. Bu süreçte, var olan hak sahipleri özel emtialar ile marka başvurusunu yenileyerek yerini almalı ve marka haklarını sağlamlaştırmalıdır. Her iki taraf birbirilerinin “gerçek haklarına” tecavüz etmeden takip etmesi gereken adımları yerine getirmelidirler.

Eskiden tescil talepleri ret olmuş markaların müracaatı gerçekleşecektir, “haklı veya haksız” tescili itirazlarla engellenmediği sürece, kabul görecektir.

Hak sahipleri 35. sınıf emtiasını özelleştirip hızla müracaat gerçekleştirmekte ve bu sürece vaktinde dahil olmak son derece önemli hale gelmiştir.